Cep telefonu ile şeker ölçülebilecek
3 mins read

Cep telefonu ile şeker ölçülebilecek

İzmir’deki 5 Üniversite İş Birliğiyle Kan Şekeri Ölçüm Teknolojisi Geliştirildi

Şeker hastalığının takibinde hayati önem taşıyan kan şekeri ölçümü, anlık verilerle hasta ve doktora doğru ve pratik bir şekilde ulaştırılmasını sağlayacak teknoloji geliştirme çalışmaları kapsamında İzmir’deki 5 üniversiteden bilim insanları bir araya geldi. 2023 yılında başlayan proje, prototip aşamasına ulaştı.

TÜBİTAK’ın da desteklediği çalışma sonucunda parmaktan alınan kan ile şeker ölçümü yapabilen “glukometre probu” geliştirildi. Bu cihaz, cep telefonu şarj girişine takılarak ölçüm verilerini uygulama aracılığıyla hastane veya doktora anlık olarak iletebilmeyi mümkün kılıyor.

Cihaz için patent başvurusu da yapıldı ve TEKNOFEST 2024 Akdeniz etkinliğinde “İnsanlık Yararına Teknoloji Yarışması Sağlık ve İlk Yardım” kategorisinde ikincilik ödülü ile “en iyi sunum” ödülüne layık görüldü.

– “Hastalara Hızlı Danışmanlık Sağlanabilecek”

Proje grubunda yer alan Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Dilek Büyükkaya Besen, hastaların çoğunun kan şekeri ölçüm cihazlarını yanlarında taşımadığını ve anlık değişimleri tespit edemediğini belirtti.

Besen, şeker hastalarının yaşam kalitesini artırmayı hedeflediklerini ve cihazın kullanımının konforunu ve yaşam kalitesini yükselteceğini vurgulayarak, cihazın tüm diyabetli veya kan şekeri ölçümü gereken bireyler için erişilebilir olmasını hedeflediklerini söyledi.

Hemşirelik Fakültesi Araştırma Görevlisi Merve Dervişoğlu ise sağlık profesyonellerinin, hastaların verilerini anlık olarak takip edebileceğini ve olası komplikasyon durumlarında hızlı danışmanlık sağlanabileceğini belirtti.

– “Sağlık Profesyonelleri Sonuçları Anlık Olarak Takip Edebiliyor”

İzmir Demokrasi Üniversitesi Buca Seyfi Demirsoy Eğitim ve Araştırma Hastanesi Uzman Diyabet Eğitim Hemşiresi Merve Günbaş da cihazın cep telefonuna takıldığında uygulamanın otomatik olarak açıldığını ve ölçüm sonuçlarını ekran üzerinde gördüğünü ifade etti.

Günbaş, diğer şeker ölçüm cihazları gibi bu cihazın da kısa sürede sonuç verdiğini ve ölçüm sonrası açlık veya tokluk gibi durumları belirlediğini aktararak, sağlık profesyonellerinin hastaların sonuçlarını anlık olarak izleyebileceğini belirtti.

“Entegre edilebilir glukometre probu” cihazını geliştiren ekip, DEÜ Hemşirelik Fakültesi öğretim üyeleri ve Bilgisayar Donanımı uzmanlarından oluşuyor. Bu teknolojik gelişme, şeker hastaları için önemli bir adım olarak dikkat çekiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir